A 14 év alatti vendégek haladékot kaptak
Cikk, Hír

A 14 év alatti vendégek haladékot kaptak

2022-07-27
A 14 év alatti kiskorú esetén nem kell bemutatni az okmányokat a szálláshelyen

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény 9/H. § (1) bekezdése értelmében a szálláshely-szolgáltatónak, a vendég bejelentkezésekor a szálláshelykezelő szoftver útján a tárhelyszolgáltató által biztosított tárhelyen az alábbi adatokat kell rögzíteni: 

a) a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, állampolgárságát, valamint anyja születési családi és utónevét, 
b) a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve útiokmányának azonosító adatait, harmadik országbeli állampolgár esetében a vízum vagy tartózkodási engedély számát, a beutazás időpontját és helyét, valamint 
c) a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható, valamint tényleges befejező időpontját.

A veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény 28. §-a szerint a szálláshely-szolgáltató a 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő vonatkozásában a képviselőjének nyilatkozata alapján is rögzítheti az adatokat.

2022. december 31. napjáig a 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő esetében nem kell bemutatni az okmányt és az okmány azonosító adatait sem kell rögzíteni a szálláshelyeken.

Kökényesiné Pintér Ilona
Kökényesiné Pintér Ilona okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!