1908 jelű bevallás kezdeti problémái és megoldásai
Cikk, Hír

1908 jelű bevallás kezdeti problémái és megoldásai

2019-02-12
FEOR számok, K+F adókedvezmény és a szövetkezeti tagok jogviszonyának feltüntetése a bevallásban

Több probléma merült fel a 1908-as bevallással kapcsolatban, melyek megoldására a NAV munkatársaival történt egyeztetés alapján az alábbiakról tájékoztatjuk tisztelt Partnereinket.

A mezőgazdasági szövetkezeti tagok munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén a munkáltató a mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak után szociális hozzájárulási adóból kedvezményt vehet igénybe. Az adókedvezmény jogcímkódja a 1908M-12-es lapon a 19-es kód, melynek a 15-ös kóddal jelölt alkalmazás minősége (szövetkezeti tag munkaviszonyba) együttes érvényesítése esetén a bevallás piros hibát jelez.  A hibásnak jelzett bevallást ettől függetlenül be lehet küldeni, az adókedvezményt igénybe lehet venni, emiatt nem fog a bevallás hibásnak minősülni.

A kutatás fejlesztési tevékenység után érvényesíthető adókedvezmény a magánszemélyekhez nem köthető szociális hozzájárulási adóból elszámolható kedvezményként a 1908-01-01 lapján kerül bevallásra, és vehető igénybe kedvezményként.

Január 1-től a megbízási jogviszony esetén és a választott tisztségviselői jogviszony esetén kötelező kitölteni a FEOR számot. Választott tisztségviselői jogviszony esetén a tevékenységhez leginkább közelálló FEOR kódot kell alkalmazni.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!