A héten vallanak a Katások!
Cikk, Hír

A héten vallanak a Katások!

2021-02-22
Mire figyeljünk a 20KATA nyomtatvány kitöltése során?

A 2020. évben kata adózóknak 2021. február 25-ig kell benyújtaniuk a 20KATA nyomtatványt, mely egyben testesít meg egy nyilatkozatot a 2020. évi összes bevételről, bevallást a 40%-os adóról, valamint egy adatszolgáltatást a kisadózó részére 1 millió forintot meghaladó bevételt juttató adóalanyokról.

Egy pár dolog, amire érdemes figyelni a kitöltés során:

Az évváltás miatt mindenképp fontos tisztázni, hogy a Kata tv. 2. § 13. pont a) alpontja szerint a kisadózó vállalkozás vonatkozásában, pénz esetén, a bevétel megszerzésének időpontja az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja (tehát a pénzügyi teljesítés napja). Így amennyiben a 2020. évben kiállított számla kifizetése már csak 2021. évben teljesült, az a kisadózó vállalkozó 2021. évi bevételeit növeli, és ezért a nyilatkozatban nem kell majd feltüntetni.

Különlegessége a mostani bevallásnak, hogy a veszélyhelyzet miatt bár 4 hónapban a kedvezményezetti körbe tartozó katásoknál nem állt fenn kata fizetési kötelezettség, a 12 milliós bevételi értékhatárt nekik nem kell emiatt csökkenteni. Tehát, egy egész évben katázó esetében a főlapon nem kell csökkenteni a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok számát.

Tekintettel arra, hogy az év során sok adózó kényszerült szüneteltetni tevékenységét, fel szeretnénk hívni a figyelmet a bevallási időszak helyes kitöltésére:

Bevallási időszak kezdete:

-          január 1, ha aktív katásként kezdte az évet
-          adott hónap bármelyik napja, ha a katás tevékenységét azon a napon indította
-          adott hónap 1-je, ha az évet szüneteléssel kezdte és a tevékenység újra aktív lesz.
Például: 2019. november 1-től 2020. május 5-ig szünetelt. Bevallási időszak kezdete: 2020. május 1. lesz, nem május 6!

Bevallási időszak vége:

-        december 31., ha a tevékenység aznap aktív, függetlenül attól, hogy az év során többször is szünetelt (nem kell S jelzés)
-        adott hónap valamelyik napja, ha másnaptól az adóév végéig folyamatosan szünetel.
Például úgy kezdte a 2020. évet, hogy nem szüneteltetett, de az év során pl. 2020.06.05-től elkezdte vállalkozása szüneteltetését, és ezután egész évben szünetelt, akkor a Bevallási időszak: 2020.01.01-2020.06.04. (kell az S jelzés)

Saldo szakértő
Saldo szakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!