Az IFRS-re való áttérés többéves folyamata
Cikk, Hír

Az IFRS-re való áttérés többéves folyamata

2015-10-22
Az IFRS szerinti beszámoló készítésre történő átállás több évi előkészületet is igényelhet. Az áttérés alapvető szabályait ismertetjük.

1387/2015. számú Kormányhatározat értelmében a 2016. évben induló üzleti évtől azon vállalkozások, akik értékpapírjait az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamának szabályozott  piacán forgalmazzák (EU-s tőzsdén jegyzett cégek), vagy amelyek az anyavállalatuk  IFRS-ek alapján összeállított  konszolidált beszámolójához adatot szolgáltatnak (be vannak vonva az IFRS szerinti konszolidációba), dönthetnek úgy, hogy csak IFRS szerinti beszámolót készítenek. Azaz  ha ezen vállalkozások élnek ezzel a lehetőséggel, 2016. évben induló üzleti évükről már nem kell a magyar számviteli törvény szerinti beszámolót is elkészíteniük.

Az IFRS-re való áttérés első lépése annak eldöntése, hogy melyik üzleti évtől kívánja alkalmazni ezeket a szabályokat a vállalkozás, ugyanis az  első IFRS beszámoló elkészítéséhez a bázis adatokat, azaz a megelőző üzleti év beszámoló adatait is elő kell állítani az IFRS-nek megfelelően. Az erre vonatkozó szabályokat az IFRS1 sztenderd tartalmazza. Ennek megfelelően, amennyiben az első IFRS szerinti beszámoló 2016.12.31-i fordulónappal készül, már 2015.01.01-i nyitóadatokat és a 2015. üzleti évi beszámoló adatait is át kell forgatni az IFRS-senek megfelelően.  Tehát ebben az esetben az IFRS-re való áttérés napja 2015.01.01. lesz. Ezért ahol tervben  van az IFRS bevezetése, és a vállalkozás IFRS szerinti konszolidációhoz sem szolgáltat adatot, javasolt a bevezetés előtt 2-3 évvel elkezdeni az átállás előkészületeit.

A következő lépés a számviteli politikák, értékelési elvek, besorolások átkonvertálása a magyar szabályokról az IFRS szerintire. Ezen folyamat része az eszközök és kötelezettségek újraértékelése, bizonyos eszközök és kötelezettségek elhagyása vagy újak megjelenítése. Az átállás megvalósítása oly módon kell, hogy megtörténjen, mintha mindig IFRS szerint lett volna vezetve a könyvelés.

Az áttérés utolsó lépése az első IFRS szerinti pénzügyi kimutatások elkészítése.  Ha valaki IFRS szerint állítja össze a beszámolóját,  a könyvviteli szolgáltatás körébe tartozó feladatok irányítását, vezetését és az éves beszámoló összeállítását csak olyan személy végezheti, aki:

  • IFRS regisztrálási szakterületen szerepel a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásában, (IFRS szakon regisztrált mérlegképes könyvelő) vagy
  • IFRS minősítéssel rendelkező kamarai tag könyvvizsgáló.

Emellett a beszámoló könyvvizsgálatát is csak IFRS minősítéssel rendelkező könyvvizsgáló végezheti.

Az IFRS regisztrációhoz IFRS szakon megszerzett  mérlegképes könyvelői szakképesítés és IFRS  gyakorlat szükséges (93/2002. évi Kormány rendelet).

 

Saldo-tipp

További kérdése van a témával kapcsolatban?

Kérje tanácsadóink segítségét! Legyen Ön is Saldo-tag!

Kösse meg átalánydíjas szerződését most!

 

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!