Cégautóadó és az áfa
Cikk, Hír

Cégautóadó és az áfa

2022-07-06
Bérbeadás esetén a bérleti díjon felül áthárított cégautóadó összege után kell-e áfát fizetni a bérbeadónak?

A cégautóadó összegének 2022. július 1-től jelentős mértékű emelkedése miatt a személygépkocsit rövidtávra bérbeadó vállalkozások a személygépkocsik bérleti díját legalább az adónövekmény értékével jellemzően megemelték. 
Egyre nagyobb a bérbeadók részéről az a törekvés, miszerint az áremelés összegét valamilyen formában a fogyasztókkal megismertessék. Ennek okán a bérbeadók a bérleti díjról elkészített számlában gyakran külön tételként tüntetik fel a bérleti díj mellett az áthárított időarányos cégautóadó összegét. Kérdésként merül fel, hogy áfajogilag miképp viselkedik a bérbevevőkre átterhelt időarányos cégautóadó összege. 
Ha a bérelt személygépkocsihoz kapcsolódó arányos cégautóadó összegét a bérbeadó a szolgáltatás igénybevevőjére áthárítja, akkor az arányos cégautóadó összege a bérleti díj ellenértékének részét képezi, beépülve a szolgáltatásnyújtás adóalapjába. Az átterhelt cégautóadó összege osztja a bérleti díj adójogi sorsát, így rá is az általános, 27%-os mértékű áfakulcs alkalmazandó. Nincs akadálya annak, hogy a cégautó adó összegét külön tételként (adóalap, áfa bruttó összeg) a bérleti díjról kiállított számlán feltüntesse a bérbeadó. Mivel a bérleti díj adóalapjába beletartozik az cégautóadó összege is, ezért azt nem lehet a számlán „adómentes” vagy „áfa tárgyi hatályán kívüli” tételként feltüntetni. 
Amennyiben a bérlő olyan számlát kap, amelyen a személygépkocsi bérleti díján felül külön sorban az áthárított cégautóadó forgalmi adót tartalmazó összege is megjelenik, úgy az adólevonási jog elbírálásánál a két tételt összevontan, személygépkocsi bérleti díjként kell figyelembe venni.

Vincze Péter
Vincze Péter okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!