Egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek szja bevallása
Cikk, Hír

Egyéni vállalkozók, áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek szja bevallása

2020-05-18
Már csak néhány napjuk maradt az egyéni vállalkozóknak, áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek a jövedelemadó bevallásuk benyújtására

Az Szja tv. 12/B. §-a. szerint a magánszemély részére az állami adó- és vámhatóság az adóévet követő év február hónapjának utolsó napjáig beérkezett kifizetői adatszolgáltatások alapján a nyilvántartásaiban szereplő adatokból összeállított adóbevallási tervezetet készít.
Az Szja tv. 12/C. § (6) bekezdése szerint, ha a magánszemély az adóbevallási tervezet adatait az adóévet követő év május 20. napjáig nem javítja, nem egészíti ki, vagy bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti, akkor úgy kell tekinteni, hogy az adóbevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, és az adóbevallási tervezet a magánszemély által benyújtott bevallásnak minősül.
Az Szja tv. 12/C § (7) bekezdése szerint az előzőktől eltérő az eljárás az egyéni vállalkozó, általános forgalmi adófizetésre kötelezett magánszemély, illetve őstermelő személyi jövedelemadó bevallásának benyújtásakor. Az adóköteles bevételt szerzett mezőgazdasági őstermelő, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély és az egyéni vállalkozó adóbevallási kötelezettségét akkor teljesíti, ha a számára készített adóhatósági adóbevallási tervezet kiegészítésével és jóváhagyásával vagy adóhatósági közreműködés nélkül 19SZJA bevallást nyújt be. Az előzőekben felsorolt adóalanyoknál az adóhatóság által elkészített személyi jövedelemadó bevallás tervezet nem válik automatikusan a magánszemély által benyújtott személyi jövedelemadó bevallásnak, az adókötelezettség teljesítéséhez mindenképpen szükséges a tervezet kiegészítése vagy a 19SZJA bevallás benyújtása.
A jövedelemadó bevallási- és befizetési határidő nem változott, így a magánszemélyek mellett az egyéni vállalkozóknak, áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek 2020. május 20-ig kell elkészíteniük a 19SZJA jelű jövedelemadó bevallásukat.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!