Iskolakezdési támogatás 2021
Cikk, Hír

Iskolakezdési támogatás 2021

2021-08-03
Az iskolakezdési támogatás után ki fizeti meg az adót?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény nem tartalmaz speciális szabályt az iskolakezdési támogatás adókötelezettségére, így annak adózására – a juttatás formájától függően – az általános szabályok az irányadóak.

2021. évben iskolakezdési támogatás adható:

  • pénzben, vagy
  • utalvány formájában.

1. Iskolakezdési támogatás pénzbeli juttatás esetén

Pénzben adott iskolakezdési támogatás adókötelezettségének megállapításához az Szja törvény 2.§ (6) bekezdése szerinti alapelvből kell kiindulni. A támogatás jogcímének meghatározásánál a felek (a magánszemély és a bevételt juttató személy) között egyébként fennálló jogviszonyt és a szerzés körülményeit kell figyelembe venni. Ennek következtében, ha a munkáltató a munkavállaló részére pénzbeli támogatást juttat az iskolakezdéshez, úgy annak teljes összege munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, s a kifizetésből le kell vonni a 15% személyi jövedelemadót és a 18,5% társadalombiztosítási járulékot, míg a munkáltatónak a támogatás után 15,5% szociális hozzájárulási adó és 1,5% szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezik.

2. Iskolakezdési támogatás utalvány - csekély értékű ajándék – formájában

Csekély értékű ajándék juttatásának adózása kedvezőbb, mint a pénzben történt kifizetés. Az Szja törvény 70. § (6) bekezdés alapján ez egyes meghatározott juttatásnak minősül, így a juttatás értékének 1,18-szorosa után 15% személyi jövedelemadó és 15,5% szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettsége keletkezik a juttatónak. A magánszemélynek a csekély értékű ajándék után nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Csekély értékű ajándékról akkor beszélhetünk, ha annak juttatása:

  • magánszemélyenként évente egyszer történik, és az ajándék (utalvány) a minimálbér 10% -át nem haladja meg, 2021. évben ez maximum 16.740 Ft,
  • a juttató nevére szóló számla szükséges a vásárolt termékről (utalványról),
  • a csekély értékű ajándékokról a juttatónak nyilvántartást kell vezetnie,
  • évente legfeljebb egy alkalommal bárkinek adható, nem csak a munkavállaló, hanem annak házastársa, a gyermekei és akár az unokái részére is.

Utalvány juttatása esetében igen körültekintően kell eljárni, hiszen az az Szja törvény szerint akkor minősül nem pénzben adott juttatásnak, ha megállapítható, hogy az utalvány mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel, továbbá, ha az nem visszaváltható. Ennek alapján, például egy Hipermarket vásárlási utalványa csak abban az esetben tekinthető csekély értékű ajándéknak, és adózik egyes meghatározott juttatásként, ha az csak meghatározott termékekre, szolgáltatásokra használható fel (és nem mindenre, ami a Hipermarketben megtalálható).

Fontos hangsúlyozni, hogy a munkáltató által adott iskolakezdési támogatás – előzőekben összefoglalt - adókötelezettségét nem befolyásolja a munkavállaló szociális helyzete, és az sem, hogy annak juttatási feltételeit valamilyen belső szabályzatban (cafetéria szabályzatban) rögzítették.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!