Közeleg a transzferár nyilvántartás határideje
Cikk, Hír

Közeleg a transzferár nyilvántartás határideje

2018-05-07
Május végéig az új szabályok szerint eleget kell tenni a transzferár nyilvántartási kötelezettségnek

A kapcsolt vállalkozással rendelkező gazdasági társaságoknál a társasági adó bevallásakor - függetlenül attól, hogy az érintett társaság kötelezett-e transzferár dokumentáció készítésére vagy sem -  figyelembe kell venni a Tao. törvény 18. §-ában foglalt előírásoknak megfelelően a kapcsolt vállalkozással az adóévben folytatott ügyletekre ténylegesen alkalmazott és ezen ügyletek szokásos piaci ára közötti eltérések összegét is.

Abban az esetben, amikor a vállalkozás transzferár dokumentáció (nyilvántartás) készítésére is kötelezett, a tárgy adóévi dokumentációt a társasági adóbevallása benyújtásának időpontjáig el kell készítenie. Ezen határidő legkésőbbi időpontja, a naptári évvel egyező üzleti éves adózók esetében május 31-e.

2017.10.18-i hatállyal a 32/2017. (X.18.) NGM rendelet (továbbiakban: Rendelet) újrakodifikálta a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartások szabályait. A Rendeletben foglalt új nyilvántartási kötelezettséget először a 2018. adóévben kezdődő adóévi adókötelezettséghez kapcsolódó nyilvántartásokra kell alkalmazni.

A 2017. évre vonatkozó transzferár nyilvántartást még a 22/2009. (X.16.) PM rendeletben foglalt előírások szerint kell elkészíteni, de az átmeneti rendelkezés alapján az adózó dönthet úgy is, hogy már a 2017. évi nyilvántartását is az új transzferár rendelet szerint készíti el. Ettől az elkészítésre vonatkozó határidő nem változik.

Saldo-tipp

Az Ön vállalata kapcsolt vállalkozásnak minősül?
Nem készítette még el a transzferár-nyilvántartását?
Mi szívesen segítünk!
Kérje ajánlatunkat transzferár-nyilvántartás készítésére!

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!