Magasabb összegű családi kedvezmény 2023-tól
Cikk, Hír

Magasabb összegű családi kedvezmény 2023-tól

2023-01-04
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személyek után az emelt összegű családi adóalapkedvezmény jár.

Az 597/2022. (XII.28.) Korm. rendelet értelmében 2023. évtől minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki a Családok támogatásáról szóló törvény szerint tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal magasabb összegű családi kedvezmény vehető igénybe.

A Cst. 4. § f) pontja alapján tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy az, aki:

  • tizennyolc évesnél fiatalabb, és a külön jogszabályban meghatározott betegsége, illetve fogyatékossága miatt állandó vagy fokozott felügyeletre, gondozásra szorul;
  • tizennyolc évesnél idősebb, és a tizennyolcadik életévének betöltése előtt munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, legalább 50%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság minősítése alapján a tizennyolcadik életévének betöltése előtt sem haladja meg az 50%-os mértéket, és ez az állapot legalább egy éve tart, vagy előreláthatólag legalább egy évig fennáll.

A magasabb összeggel növelt családi kedvezményt is az a magánszemély érvényesítheti, aki egyébként az Szja tv. szerint kedvezményezett eltartott után családi kedvezmény érvényesítésére jogosult (Szja tv. 29/A § (3) bekezdés).

A magasabb összegű családi kedvezményt a jogosultak közösen érvényesíthetik (megoszthatják) egymás közt.

A magasabb összeggel növelt családi kedvezmény adóelőlegnél történő figyelembevételére sincs külön rendelkezés, azt az általános, családi kedvezmény év közben történő érvényesítésének szabályai szerint kell megítélni. Ha a magánszemély az emelt összegű családi kedvezményt év közben az adóelőleg megállapításánál figyelembe kívánja venni, akkor a munkáltatótól, rendszeres bevételt juttató kifizetőtől a családi kedvezményről szóló adóelőleg-nyilatkozaton kell kérnie.

Amennyiben a családi kedvezményt év közben nem érvényesíti a jogosult, akkor a 2023. évről elkészített személyi jövedelemadó bevallásában is tudja érvényesíteni.

Például, ha egy családban két eltartott van, mindkettő kedvezményezett eltartott, de az egyikük tartósan betegnek minősül, akkor a család havonta 333.330 Ft (2 x 133.330 Ft + 66.670 Ft) családi adóalap kedvezményre jogosult.

Vincze Péter
Vincze Péter okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!