Mikor számlázhatja a külföldi cég a belföldre eladott termékét belföldi áfa felszámításával?
Cikk, Hír

Mikor számlázhatja a külföldi cég a belföldre eladott termékét belföldi áfa felszámításával?

2019-10-28
Helytelen számlázási gyakorlat terjed a külföldi vállalkozásoknál

Magyarországon kialakulóban lévő helytelen gyakorlat, hogy a külföldi, másik tagállami cég belföldön úgy értékesíti a termékét, hogy adószámot és közösségi adószámot kér beföldön az értékesítését megelőzően. A külföldről feladott terméket a magyar adószámára számlázza adómentesen, és közösségi beszerzés címén fizet adót Magyarországon. Ezt követően a magyar vevő felé a belföldi adószáma alatt 27%-os áfa kulccsal számlázza a terméket.

Az értékesítés nem lehet belföldi áfa köteles tekintettel arra, hogy a belföldre értékesített árut közvetlenül külföldről adják fel a belföldi vevő címére. A fuvarozással érintett termékértékesítés teljesítési helye a fuvar indulási helye, vagyis a jelen esetben külföld, így a magyar áfa nem számítható fel. Annak ellenére, hogy a költségvetést kár nem éri az eljárás következtében az adóhatóság joggal tagadja meg a magyar vevőnél az áfa levonását, mivel szabálytalanul felszámított adót helyez levonásba.

Konklúzió, hogy a magyar vállalkozás ne fogadjon el olyan esetben áfa-t tartalmazó számlát, ha a vásárolt áruja közvetlenül külföldről érkezik hozzá. Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra, hogy bizonyos láncügyletek esetében az áfa felszámítása elkerülhetetlen annak ellenére, hogy az áru külföldről érkezik. Vagyis tisztázni szükséges, hogy a külföldi vállalkozás a magyar adószáma alatt láncügylet szereplőjeként számlázott-e vagy sem.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!