Növekedhet a transzferár ellenőrzések száma
Cikk, Hír

Növekedhet a transzferár ellenőrzések száma

2022-11-09
Az új adatszolgáltatási kötelezettséggel kiemelt ellenőrzési területté válik a transzferár nyilvántartás

Az Országgyűlés új transzferár adatszolgáltatási kötelezettséget vezetett be a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek dokumentálására. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény módosított 18. § (5) bekezdése szerint a transzferár nyilvántartásra kötelezett adózóknak a szokásos piaci árat, az annak meghatározásánál alkalmazott módszert, valamint az azt alátámasztó tényeket és körülményeket szerepeltetnie kell az éves társasági adóbevallásukban.

Az adatszolgáltatás elsődleges célja az, hogy az adóhatóság megfelelő adatokkal rendelkezzen a transzferár képzésből adódó adókockázatok kiszűréséhez. Eddig ugyanis nem álltak az adóhatóság rendelkezésére ügyleti szintű adatok a kapcsolt vállalkozások egymás közötti tranzakcióiról. Ezek az adatok az országonkénti (CbC) adatszolgáltatással kiegészítve egy eddig soha nem látott szintre emelik az adóhatóság eszköztárát a kapcsolt vállalkozások egymás között folytatott ügyleteinek ellenőrzésére. Nemzetközi tapasztalat, hogy hasonló adatszolgáltatás bevezetése után mind a transzferár ellenőrzések, mind pedig a megállapítások darabszáma jelentősen nőtt, ezért úgy gondoljuk, hogy a transzferár ellenőrzések intenzitása Magyarországon is nőni fog.

Az adatszolgáltatás másodlagos, de nem elhanyagolható hatása, hogy az adóhatóság ellenőrizni tudja, hogy a vállalkozások időben eleget tettek-e a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségüknek, mivel az adatszolgáltatást annak hiányában nem fogják tudni teljesíteni.

Az adatszolgáltatási kötelezettség hatásáról, valamint a transzferár ellenőrzések irányáról első kézből tájékozódhatnak 2022. november 24-i előadásunkból, melyet a NAV Transzferár Ellenőrzési-Módszertani Osztályának vezetőjével közösen tartunk.

https://saldo.hu/transzferar-ellenorzesi-tapasztalatok

Kiss Tamás
Kiss Tamás adótanácsadó, transzferár szakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!