Osztalék fizetése, de miből és mennyit lehet?
Cikk, Hír

Osztalék fizetése, de miből és mennyit lehet?

2023-05-24
Az osztalékfizetés fedezete és korlátja

A számvitelről szóló 39. § (3) bekezdése szerint az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék akkor fizethető ki osztalékként, részesedésként, a kamatozó részvény tulajdonosának kamatként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék, a részesedés, a kamatozó részvény kamatának figyelembevétele (kifizetése) után sem csökken a jegyzett tőke összege alá (osztalékfizetési korlát). A számviteli törvény ezen hivatkozott előírása alapján az eredménytartalék összege nem kell, hogy megbontásra kerüljön annak keletkezési jogcíme és időpontja szerint.

Az osztalékfizetési korlát maximális összegének számításakor kérdésként merülhet fel, hogy az anyavállalatnál mikor válik osztalék fedezetévé a leányvállalat által fizetett/fizetendő osztalék.

Ha például a leányvállalat 2022. évről szóló közgyűlésén 2023-ban osztalékfizetésről döntöttek, akkor azt az anyavállalat csak a 2023-as évében tudja kimutatni bevételként, osztalék fedezetként?

A számviteli törvény 39. § (3a) bekezdésében foglalt előírása alapján az anyavállalat a leányvállalattól járó, 2022. évi beszámoló elfogadásakor jóváhagyott osztalékot figyelembe veheti, mint kifizethető, 2022. évi osztalékot a saját 2022. évi beszámolójának elfogadásakor abban az esetben, ha az anyavállalat mérlegkészítési időpontja későbbi, mint a leányvállalat beszámolójának és az osztalékról szóló határozat keltének dátuma. Ilyen esetben az anyavállalat a tulajdonosainak akár a leányvállalattól járó, 2022. évi osztalékot is kifizetheti.

Például. A leányvállat 2022. évi beszámolóját az anyavállalat 2023. március 2-án elfogadta, jóváhagyta és ekkor határozott 100 egység osztalék fizetésről is. Az anyavállalat 2022. évi mérlegkészítési időpontja 2023. március 31. Az anyavállalatnál a járó 100 egység osztalékot 2023. március 2-i dátummal kell lekönyvelni. Ebben az esetben azonban, amikor az anyavállalat tulajdonosai döntenek a 2022. évi beszámoló elfogadásakor jóváhagyandó osztalék összegéről, a maximálisan fizethető osztalék összegként a következőket vehetik figyelembe: 2022. évi adózott eredmény + 2022. év után a leányvállalattól járó 100 egység osztalék + korábbi évek felhalmozott eredménytartaléka.

 

Amennyiben további kérdése merülne fel az adott témával kapcsolatban, akkor írjon nekünk a tanacsadas@saldo.hu email címre.

Bertalanné Danó Katalin
Bertalanné Danó Katalin adótanácsadó

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!