Személygépkocsi magáncélú használatának megtéríttetése
Cikk, Hír

Személygépkocsi magáncélú használatának megtéríttetése

2019-05-28
Kell-e számlát kiállítani a személygépkocsi magáncélú használatának megtérítésekor?

A munkáltató által biztosított személygépkocsi magáncélú használatának szokásos piaci értékéből a magánszemély által meg nem térített rész a munkavállaló bevételének (jövedelmének) minősül. Az Szja tv. 1. számú melléklet 8.37. pontja értelmében a kifizető által biztosított személygépkocsi magáncélú használatából származó jövedelem adómentes juttatásnak minősül, mely után sem a munkáltatónak sem pedig a munkavállalónak közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Amennyiben a vállalkozás az általa biztosított személygépkocsi magáncélú használatát meg szeretné téríteni a munkavállalóval, akkor jövedelemadó szempontjából irreleváns, hogy a munkavállaló mekkora összeget fizet a munkáltatónak, mivel a meg nem térített rész adómentes juttatásnak minősül.

Jövedelemadó szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a szokásos piaci értéktől kisebb összegű térítési díjat határoz meg a munkáltató, mivel a térítési díj és a magánhasználat szokásos piaci értékének különbözete adómentes, vagyis a különbözet után sem a munkáltatónak sem pedig a munkavállalónak közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Amennyiben a munkavállaló térítési díjat fizet a személygépkocsi magáncélú használatáért, akkor a munkáltatónak számla kibocsátási és áfafizetési kötelezettsége keletkezik, mivel az Áfa tv. fogalomrendszerében a munkáltató szolgáltatást nyújt munkavállalója részére. Az adó alapjának az Áfa tv. 67. §-ban foglalt rendelkezéseket figyelembe véve a szolgáltatás szokásos piaci értéke tekinthető.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!