Terheli-e 40% kata a mezőgazdasági őstermelőket?
Cikk, Hír

Terheli-e 40% kata a mezőgazdasági őstermelőket?

2021-01-26
Kifizetőnek minősülhet-e az őstermelő vagy az őstermelők családi gazdasága, ha kisadózó vállalkozótól vesz igénybe szolgáltatást?

2021. évtől jelentősen megváltoztak a kisadózókra vonatkozó rendelkezések. Ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor fő szabály szerint a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után – a kivételektől eltekintve - 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie.

Kérdésként merül fel, hogy ha egy katás egyéni vállalkozó mezőgazdasági őstermelőnek vagy őstermelők családi gazdasága részére szolgáltatást nyújt (terméket szerez be), akkor az őstermelőnek (családi gazdaságnak) keletkezik-e 40 %-os adókötelezettsége a 3 millió Ft-ot meghaladó kifizetés esetén.

A kérdés megválaszolásához azt kell megvizsgálni, hogy a mezőgazdasági őstermelő, illetve a családi gazdaság a szolgáltatás igénybevételének megtérítésével összefüggésben kifizetőnek minősülhet-e?

A kifizető fogalmát az Art. 7. § 31. pontja szabályozza. Az Art. vonatkozó rendelkezése szerint az őstermelő kifizetői minősége a foglalkoztató – alkalmazott jogviszonyában értelmezhető, és mint foglalkoztatónak az alkalmazottnak történő kifizetése kapcsán kifizetői feladatai keletkeznek.

Ha az őstermelő egy KATA alanytól vesz igénybe szolgáltatást és annak ellenértékét megtéríti, akkor ezen ügylet vonatkozásában nem felel meg az Art. kifizető fogalmában felsorolt egyik esetnek sem. Az őstermelő így nem tekinthető kifizetőnek, ezért a 3 millió Ft-ot meghaladó kifizetés után nem keletkezhet a Kata tv. szerinti 40 %-os adófizetési kötelezettsége.

Az őstermelők családi gazdasága önálló jogalanyisággal és a tagok vagyonától elkülönült vagyonnal nem rendelkező termelési közösség (Csgtv. 6. § (1) bekezdés). Az őstermelők családi gazdasága önállóan nem hozhat létre jogviszonyt, amely alapján az Art. 7. § 31. pontja szerinti kifizetőnek minősülne.

Továbbá az őstermelői tevékenységet a családi gazdaság mezőgazdasági őstermelő tagjai végzik a családi gazdaság keretei között, azaz ebből következően nem merülhet fel, hogy az őstermelők családi gazdasága végezne őstermelői tevékenységet.

Ennek okán, ha az őstermelők családi gazdasága katás adóalanytól terméket/szolgáltatást szerez be, akkor ezen ügyletek esetében értéktől függetlenül a családi gazdaságnak nem keletkezik 40 %-os adófizetési kötelezettsége.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!