Téves számlázási gyakorlat az előleg beszámításánál
Cikk, Hír

Téves számlázási gyakorlat az előleg beszámításánál

2020-08-24
Az előlegszámla érvénytelenítése a végszámla kiállításával egyidejűleg

Olyan ügyletek esetében, amelyhez a vevő előleget fizetett széles körben elterjedt az a számlázási gyakorlat, melynek során az ügyletről kiállított végszámlával egyidejűleg az eladó érvényteleníti az előlegszámlát.

Helytelen az a számlázási gyakorlat, mely szerint a végszámla kiállításánál az előlegszámla érvénytelenítésre kerül, de az értékesítő javára átadott pénzösszeg beszámításra kerül a vételárba.

Amennyiben a vevő az Áfa tv. 59. § alapján ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttat, akkor az értékesítőnek az előleg összegéről számlát kell kiállítania.

Az előlegszámla egy „normál” számlának minősül, melyet csak abban az esetben lehet érvényteleníteni, ha előleg fizetése nélkül történik a számla kiállítása.

Az előlegszámlát módosítani szükséges akkor, ha a megszerzett pénzeszköz (vagyoni előny) az eredeti szándéktól eltérően már nem törti be az előleg funkcióját, vagyis a vételárba nem kerül beszámításra (például visszautalják egy részét/egészét).

Amennyiben az előleg teljes összege a vételárba beszámításra kerül, akkor az előlegről kiállított számlát módosítani/érvényteleníteni nem lehetséges, a gazdasági eseményről kiállított (vég)számlában kell az előleg összegét visszavezetni.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!