Újabb kata változások
Cikk, Hír

Újabb kata változások

2022-11-09
A főfoglalkozású kisadózó jogállás megléte nem csak belépési feltétel

2022. november 7-én elfogadott 441/2022. (XI. 7.) Korm. rendelet több ponton módosította a jelenleg hatályos Kata tv-t.

A Kata tv. 5. § (1) bekezdés g) pontjában pontosítás történt, miszerint a kata adóalanyiság megszűnik a bevétel megszerzését megelőző nappal, ha a kata adóalany Art. szerinti kifizetőtől szerez termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás kapcsán bevételt, ide nem értve a taxis személyszállításból származó bevételt. Az adóalanyiság tehát kifejezetten a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtásból származó bevétel megszerzése esetében szűnik meg.

Az adóalanyiság megszűnésének eseteit kibővítette a jogalkotó azzal az esetkörrel, ha a kisadózó a Kata tv. 2. § 2. pont a)-j) pontjában meghatározott bármely esetben nem minősül főfoglalkozású kisadózónak. Az adóalanyiság annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amely hónapban nem teljesül a főfoglalkozású kisadózó jogállás megléte.

Ha a törvény eddigi szövegét szó szerint értelmezzük, akkor csak az adóalanyiság belépési feltételinél kellett vizsgálni a főfoglalkozású kisadózó jogállás meglétét, viszont a mostani Korm.rendelet ezt a jogértelmezési problémát feloldotta, és a kata adóalanyiság alatt végig főfoglalkozásúnak kell lennie a kata adóalany egyéni vállalkozónak.

A főfoglalkozású kisadózó jogállás megszűnésének tényét az adóalanynak a tárgyhónapot követő 15 napon belül be kell jelentenie a NAV felé.

Az új megszűnési ok kapcsán az adóhatóság abban az esetben hoz határozatot az adóalanyiság megszűnéséről, ha az adóalany a főfoglalkozású kisadózó jogállás megszűnését nem jelenti be az adóhatóság felé, vagy az adóalanyiság megszűnésének időpontját helytelenül jelöli meg.

A változások 2022. november 1-től hatályosak, illetve a főfoglalkozású kisadózói jogállással kapcsolatos megszűnési ok jogkövetkezményeit először a 2022. november hónapban bekövetkező megszűnés esetében kell alkalmazni.

dr. Báthory-Király Kata
dr. Báthory-Király Kata okleveles adószakértő, adatvédelmi tisztviselő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!