A változó és változatlan normatívák
Cikk, Hír

A változó és változatlan normatívák

2017-03-28
A gyakorlati képzési normatíváját szabályozó kormányrendelet módosítása.

1. és 2. melléklet

A Normatíva Kormányrendelet 1. mellékletét azon szakmák esetén kell alkalmazni, amelyek oktatása még a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény alapján indult. Tekintettel arra, hogy az 1993-as törvény alapján képzés utoljára a 2012/2013-as tanévben indulhatott, a melléklet hamarosan hatályon kívül helyezésre kerül.

A 2. melléklet még sokáig alkalmazandó lesz, hiszen a 2016/2017-es tanév előtt indult képzések csak évek múlva fejeződnek be.

Az új 3. melléklet

A 3., új melléklet szerint a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény hatálya alá tartozó államilag elismert szakképesítések súlyszorzóit a 2016. szeptember 1-jétől induló képzések esetén kell alkalmazni. Ezzel kapcsolatban az alábbiakkal kell tisztában lenni.

Az új mellékletben szereplő súlyszorzók kizárólag a 2016. szeptember 1-jén induló képzések esetében alkalmazandók, tehát attól, hogy egy szakmát egy tanuló már 2015. szeptember 1-jén elkezdett tanulni, de tanulószerződést csak 2016. szeptember 1-jei hatállyal köt (azaz folyamatban lévő képzésről van szó), akkor is a 2. melléklet súlyszorzói alkalmazandók.

Átmeneti rendelkezések

Tekintettel arra, hogy jelenleg is három melléklet található a kormányrendeletben, illetőleg a legutolsó módosításának hatálybalépése nem igazodott a tanév kezdéséhez, fontos információkat tartalmaznak a jogszabály átmeneti rendelkezései a súlyszorzó alkalmazását illetően.

A 3. mellékletet már 2016. szeptember 1-jétől kell alkalmazni, azonban csak 2016. november 18-án vált a jogszabály részévé. Kérdés tehát, hogy mi alapján kellett eljárni a gyakorlati képzőknek a szeptember 1-jétől november 17-ig tartó időszakban.

A tanév kezdetétől megkötött tanulószerződések után ugyanis a szakképzési hozzájárulásra kötelezetteknek egy olyan súlyszorzó alapján kellett (volna) kiszámítani az érvényesíthető gyakorlati normatívát, amely még nem is létezett.

A Normatíva Kormányrendelet 8. §-a a következő átmeneti rendelkezést tartalmazza ennek kezelésére:

§  Kimondja egyrészt, hogy a 3. mellékletben szereplő súlyszorzókat a 2016. augusztus 31-ét követően induló, a szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható képzések esetében kell alkalmazni.

§  Ezt kiegészíti azonban azzal is, hogy az a hozzájárulásra kötelezett, aki 2016. szeptember 1. és a módosítás 2016. november 18-i hatálybalépése közötti időszakban kezdte meg a gyakorlati képzés folytatását, a Normatíva Kormányrendeletben meghatározott módon számított alap- és kiegészítő csökkentő tételeit a hatálybalépést megelőző időszakra az éves bevallásban érvényesítheti.

Mindez azt jelenti, hogy a hozzájárulásra kötelezett alapvetően havi előlegbevallást alkalmaz, de ezt az éves bevallásában át kell tekintenie és szükség esetén korrigálnia kell. A korrigálás jogszabályváltozás nélkül az esetleges pontatlanságok helyreigazítására szolgál, jelen esetben azonban szükségszerű és kikerülhetetlen volt.

Ha tehát egy kötelezett gyakorlati képző akár több, akár kevesebb gyakorlati normatívával csökkentette a 2016. szeptember 1-je és a módosítás 2016. november 18. közötti időszakban a szakképzési hozzájárulási kötelezettségét, mint amit az utólag megjelent súlyszorzók lehetővé tettek volna, ezt az éves bevallásában „helyreigazíthatja”.

Az írást teljes terjedelemben a szakkepzes.raabe.hu oldalon olvasható.

Bővebb információt talál a cikkel kapcsolatban ITT.

Saldo-tipp

Kérdés esetén Tanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, amennyiben még nem Saldo-tag, kösse meg átalánydíjas szerződését most!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!