Bérbeadott ingatlanok értékcsökkenési leírása
Cikk, Hír

Bérbeadott ingatlanok értékcsökkenési leírása

2023-09-13
Érvényesíthető-e értékcsökkenési leírás az ajándékba kapott lakás után?

A magánszemélynek a nem egyéni vállalkozóként hasznosított ingatlan bérbeadási tevékenységéből származó jövedelmét (a termőföld, társasházak által történő bérbeadás, fizető vendéglátó tevékenységet folytató tételes átalányadózó, illetve önkormányzat részére történő lakás bérbeadás kivételével), az összevont adóalap részeként, az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítania. A magánszemély az ingatlan bérbeadásból származó önálló tevékenységének bevételéből a jövedelmét a 10 % vélelmezett költséghányad vagy a tételes költségelszámolás szabályai szerinti költségek levonásával határozhatja meg.
Amennyiben a magánszemély az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghatározásához a tételes költségelszámolásra vonatkozó szabályokat alkalmazza, akkor a bevételével szemben költségként a bérbeadási  tevékenységével kapcsolatban összefüggő, az adóévben ténylegesen kifizetett és szabályszerűen bizonylatokkal (például számla, adásvételi szerződés stb.) igazolt kiadásokat veheti figyelembe.
Az ingatlan bérbeadásából származó bevétellel szemben, a bevétel mértékéig érvényesíthetőek az e tevékenység érdekében hasznosított tárgyi eszközök (például a lakás, illetve a lakás berendezési tárgyak, háztartási gépek) értékcsökkenési leírása, melyet az Szja tv. 11. számú mellékletben foglaltak szerint határozhatóak meg. Bérbeadott ingatlanok esetében az értékcsökkenési leírási kulcsokat épületek esetében az épület műszaki ismérvei alapján kell meghatározni. Hosszú élettartamú szerkezetes épület esetén évi 2 %, közepes élettartamú szerkezetes épület esetén évi 3 %, rövid élettartamú szerkezetes épület esetén évi 6 % leírási kulcs alkalmazható.
Amennyiben a magánszemély az ingatlannak csak egy részét adja bérbe, akkor az ingatlan értékcsökkenési leírását a hasznosítás arányában (területarányosan, időarányosan) lehet figyelembe venni. A magánszemély az e tevékenységéhez használt ingatlanhoz kapcsolódóan értékcsökkenést akkor is érvényesíthet, ha az ingatlant a tevékenység megkezdését megelőző három évtől régebben szerezte meg. Az értékcsökkenési leírás alapját a bérbeadó tulajdonos nevére szóló ingatlan adás-vételi szerződésben szereplő beszerzési ára (és nem a szokásos piaci értéke, forgalmi értéke) képezi. Ha a magánszemély a bérbeadott ingatlan beszerzéséhez kapcsolódóan felszámított áfát az Áfa tv. rendelkezései alapján nem helyezheti levonásba (tárgyi vagy alanyi adómentesen történik az ingatlan bérbeadása), akkor a le nem vontható áfa összege is költségként elszámolható.
Amennyiben a bérbeadott ingatlant ingyenesen, öröklés vagy ajándékozás útján szerezte meg a magánszemély, akkor az ingatlanhoz kapcsolódóan értékcsökkenési leírás nem számolható el, mivel az eszközök beszerzési ára ebben az esetben nulla. Továbbá ugyanezen elv alapján nem számolható el értékcsökkenési leírás az ingatlanhoz kapcsolódóan abban az esetben sem, ha az ingatlant a haszonélvező adja bérbe.


További kérdése van a témával kapcsolatban? Keresse Tanácsadóinkat telefonon vagy írjon nekünk a tanacsadas@saldo.hu címre!

 

 

Vincze Péter
Vincze Péter okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!