Biztosítotti bejelentések egyéni- és társas vállalkozók esetén
Cikk, Hír

Biztosítotti bejelentések egyéni- és társas vállalkozók esetén

2022-09-14
A volt kata adóalanyokra újra a Tbj. szabályai az irányadók

A régi Kata tv. hatályon kívül helyezésével sok adóalany másik adózási módot kellett, hogy válasszon, amivel más jogszabályi kötelezettségek is keletkeztek.
Azok az egyéni- és társas vállalkozók, akik 2022. augusztus 31-ig a régi Kata tv. szerinti akár főállású, akár nem főállású kisadózóként teljesítették adókötelezettségüket, a régi Kata tv. alapján voltak biztosítottak, így nem terjedt ki rájuk a Tbj.
2022. szeptember 1-től viszont azok az adóalanyok, akik nem az új Kata tv. szerint teljesítik adókötelezettségüket, a Tbj. hatálya alá tartoznak. Ez azt is jelenti, hogy az egyéni vállalkozókat, a társas vállalkozókat, illetve a társaságban egyéb személyesen közreműködő személyeket a ’T1041-es nyomtatványon – kivéve a nyugdíjas munkavállalókat és nyugdíjasnak minősülő egyéni és társas vállalkozókat  – be kell jelenteni biztosítottként.
A biztosítotti bejelentés tehát kiterjed a főállású egyéni és társas vállalkozókra, továbbá a mellékállású (pl.: heti 36 órás jogviszonnyal rendelkező) egyéni és társas vállalkozókra is, függetlenül a választott jövedelemadózási módtól.
Azok a bt-k és kkt-k, akik a végelszámolás mellett döntöttek, a végelszámolót kell bejelenteniük a ’T1041-es nyomtatványon.

dr. Báthory-Király Kata
dr. Báthory-Király Kata okleveles adószakértő, adatvédelmi tisztviselő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!