Hogyan adózik a nőnapi ajándék?
Cikk, Hír

Hogyan adózik a nőnapi ajándék?

2021-03-02
Milyen esetben minősül egyes meghatározott juttatásnak a nőnapi ajándék?

Nőnap alkalmából sok munkáltató megajándékozza női munkavállalóit kisebb ajándékkal, jellemzően virággal. Ez az ajándék a magánszemély adóköteles bevételének számít, de nem mindegy, hogy kinek és hogyan kell adóznia utána.

Amennyiben az ajándék értéke nem haladja meg a 16 740 Ft-ot, csekély értékű ajándéknak minősül, mely juttatás után a kifizető az ajándék értékének 1,18-szerese után 15% személyi jövedelemadót és 15,5% szociális hozzájárulási adót fizet (Szja törvény 70. § (6) a) pontja). Csekély értékű ajándék lehet termék, szolgáltatás, valamint olyan utalvány is, amely meghatározott termék- vagy szolgáltatáskörre használható fel és pénzre nem visszaváltható.

Abban az esetben, ha a juttatás értéke meghaladná a 16 740 Ft-ot, illetve a juttatás értéke belefér a csekély értékű ajándék összeghatárába, de az adott naptári évben a munkavállaló az adott munkáltatótól már részesült ilyen jellegű juttatásban, az ajándék összege a magánszemély összevonandó jogviszonyos jövedelmeként adó- és járulékköteles. Ebben az esetben a magánszemélyt terheli a 15% személyi jövedelemadó és a 18,5% társadalombiztosítási járulék, a munkáltatót pedig 15,5% szociális hozzájárulási adó és 1,5% szakképzési hozzájárulás.

A nőnapi ajándék átadása megvalósulhat online rendezvény keretében is.

A jelenlegi járványhelyzetben számos vállalkozás megfontolja, hogy a nőnapi megemlékezést online rendezvény keretében valósítja meg. Érdemes megvizsgálni, hogy az online rendezvényhez kapcsolódóan átadott nőnapi virág, bonbon vagy vásárlási utalvány átadásához milyen adókötelezettségek kapcsolódnak.

Abban az esetben, ha a cég döntően szabadidő programra irányuló online rendezvényt szervez, és ezen a rendezvényen a résztvevők körében ajándéktárgy juttatására is sor kerül, a 41 850 Ft értéket meg nem haladó egyedi értékű ajándéktárgy egyes meghatározott juttatásnak minősül (Szja törvény 70. § (6) bekezdés b) pontja), mely után az ajándék értékének 1,18-szerese után a juttatót terheli a 15% szja és a 15,5 % szociális hozzájárulási adó. Az ajándék fizikai átadásának nem kell a rendezvényen megtörténnie, csak a juttatás tényét kell közölni a résztvevőkkel. A rendezvény keretében juttatott ajándék csak ajándéktárgy (virág, bonbon stb.) lehet. Így nőnapi ajándékként például vásárlási utalvány e feltételek mellett nem adható.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!