Jövőre az Szja tv-ben külön szakaszt kapnak a kriptoeszközök
Cikk, Hír

Jövőre az Szja tv-ben külön szakaszt kapnak a kriptoeszközök

2021-05-24
A jelenlegi 26,5%-os adóteher 15%-ra csökken a T/16208-as számú törvényjavaslat alapján

A tavaszi adócsomag részét képezi a kriptoeszközökkel kapcsolatos szabályozás, mely egy releváns hiányt pótol az Szja tv-ben. Erre vonatkozó konkrét szabályok hiányában ugyanis sok befektető egyáltalán nem foglalkozott adókötelezettséggel a kereskedése során, – bár ilyen esetekre alkalmazandó az egyéb összevonás alá eső jövedelmekre vonatkozó szakasz (a jövedelem 87%-a után 15% szja és 15,5% szocho) – így a szabályozással ez az ágazat is várhatóan kifehéredik majd.

Az új szabályok alapján a kriptoeszköz értékesítéséből származó jövedelem külön adózó jövedelemnek minősül, mely után csupán 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni, szociális hozzájárulási adót azonban nem.

A jövedelem megállapításának módja az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem meghatározásához hasonló logikára épül. Jövedelem akkor keletkezik, ha az adóévben elért ügyleti nyereségek együttes összege meghaladja a tárgyévben realizált ügyleti veszteségek és az ügyletkötésekhez kapcsolódó díjak, jutalékok együttes összegét.

Ha az adóévben az összes ügyleti veszteség meghaladja az összes ügyleti nyereség összegét, akkor a veszteséget elszenvedett magánszemély élhet az adókiegyenlítés lehetőségével. Az adókiegyenlítés során a magánszemély az adóévben, illetve az azt megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteségének „adótartalmát” az éves adóbevallásában megfizetett adóként érvényesítheti.

A kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelmet a magánszemélynek adóévenként kell majd megállapítania a személyi jövedelemadó bevallásában.

Átmeneti rendelkezés alapján azon magánszemélyek, akik 2022. előtt – elévülési időt figyelembe véve 2017. évtől – kriptoeszköz átruházására, átengedésére tekintettel jövedelmet nem állapítottak meg, az új szabályok szerint büntetlenül megállapíthatják a jövedelmet és azt 2022. évi ügyleti eredményként vehetik figyelembe.

Hatálybalépés tervezett időpontja: 2022. január 1.

Saldo szakértő
Saldo szakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!