Ki fizeti meg az áfát?
Cikk, Hír

Ki fizeti meg az áfát?

2022-08-31
Adófizetésre kötelezett személy ingatlanértékesítés esetén.

Az adómentes ingatlanértékesítés esetén értelemszerűen nem beszélhetünk effektív adófizetési kötelezettségről, így az adófizetésre kötelezett személy e körben gyakorlatilag nem értelmezhető.

Azon ingatlanok esetében, amelyeket fő szabály szerint adókötelesen kell értékesíteni (építési telek, építés alatt álló ingatlan, új ingatlan), az adó fizetésére az eladó a kötelezett. Kivételt képezhet ez alól, a felszámoló által értékesített ingatlan, mivel a felszámolás alatti cégnél a 100 000 Ft-nál nagyobb értékű ügyletre a fordított adózás szabályit kell alkalmazni. Természetesen csak akkor, ha vevő megfelel a fordított adózás személyi feltételeinek.

Fordított adózással kell értékesíteni az adóalanynak azon ingatlanokat, amelyek alapban adómentesen értékesíthetők, de adókötelezettséget választott rájuk.  A fordított adózás feltétele, hogy a vevőnek 2-es vagy annál nagyobb értékű áfakódja legyen. Illetve az 1-es áfakódú személyek közül az adólevonásra nem jogosító tevékenységet folytatók (pl. bank, biztosító, kórház) alkalmasak vevői oldalon a fordított adózásra. A vevői nyilatkozat, miszerint a vevő alkalmas a fordított adózásra, a 2-es vagy annál nagyobb áfakódú adóalanyok esetében fölösleges, hiszen az adószám egyértelmű hatósági igazolás e tényre.

Fordított adózással adózik továbbá a generálkivitelező tevékenysége, mint kvázi termékértékesítés.
Abban az esetben, ha a vevő nem felel meg a fordított adózással szemben támasztott kritériumoknak, úgy az ügylet egyenes adózással számlázandó.

Szeretne még többet megtudni az Ingatlanügyletekkel kapcsolatos áfa és számlázási szabályokról ?

Jöjjön el a 2022. szeptember 13-án a Sugár moziban megrendezésre kerülő konferenciánkra, ahol az egyik kiemelt témánk:

Ingatlanügyletekkel kapcsolatos áfa és számlázási szabályok

Előadó: Vira Sándor - SALDO Tanácsadói üzletág igazgatóhelyettes

További cikkeket és több száz kérdésre találnak feleletet a Saldo tagoknak fenntartott on-line tudásbázisunkban. A tudásbázist a www.adozasitanacsadas.hu oldalon érhetik el a bejelentkezést követően.

adozasitanacsadas.hu
tanacsadas@saldo.hu

Vira Sándor
Vira Sándor okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!