Korábban érkezik az szja visszatérítés előlege
Cikk, Hír

Korábban érkezik az szja visszatérítés előlege

2022-01-31
Már február 2-től kerül kézbesítésre az szja visszatérítés összege

A gyermeket nevelő magánszemélyt – amennyiben 2021. év folyamán akár egyetlen nap is családi kedvezményre jogosult volt - a 2021-ben megszerzett összevont adóalapba tartozó jövedelme után levont személyi jövedelemadó, a levont egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásnak a személyi jövedelemadónak minősülő része, valamint a rá tekintettel a kisadózó vállalkozás által megfizetett tételes KATA összegének 25 százaléka tekintetében, legfeljebb évi 809 000 forint összegig adó-visszatérítés illeti meg.

A gyermeket nevelő szülők mellett a várandós kismamák és a velük közös háztartásban élő házastársuk is jogosult a családi adóvisszatérítésre. Szintén visszajár a 2021-ben befizetett adó a saját jogán családi pótlékra jogosultnak, illetve a rokkantsági járadékban részesülőnek vagy a velük közös háztartásban élő hozzátartozói közül annak, aki év közben a családi kedvezményt igénybe vette.

Az adóhatóság 2022. február 15-ig az érintetteknek kedvezmény-előleget folyósít. Februárban az kapja meg a családi adóvisszatérítés összegét, akinek utalási adatait megismerte a NAV, így például az, aki a családi pótlékot kapja, valamint az, aki 2021. december 31-ig benyújtotta az erről szóló nyilatkozatát a VISSZADO nyomtatványon.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint azok a gyermeket nevelő szülők, akik a lakcímre utalást választották, illetve akiknek a családi pótlékot is a postás viszi ki, már február 2-a és 4-e között kézhez kapják a családi adóvisszatérítés összegét. Átutalás esetén az adóvisszatérítés előlege előzetes kalkulációk alapján február 14-éig kerül jóváírásra a bankszámlán.

Azok a magánszemélyek, akik elmulasztották 2021. december 31-ig benyújtani a nyilatkozatot, és a NAV sem ismeri az utaláshoz szükséges adatait, a 2021. évről szóló szja-bevallásában vehetik igénybe az adóvisszatérítést.

Saldo szakértő
Saldo szakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!