Mikor 5%-os az építőipari szolgáltatás Áfája? (az Áfa tv. 10. § d) pont értelmezése)
Cikk, Hír

Mikor 5%-os az építőipari szolgáltatás Áfája? (az Áfa tv. 10. § d) pont értelmezése)

2016-02-01
Az idei évtől bevezetett 5%-os lakás Áfa az Áfa törvény egy eddig lappangó problémájára hívta fel a figyelmet.

Az Áfa tv. 10. d) pontja az építőipari kivitelező szolgáltatását minősíti át termékértékesítésé, bizonyos feltételek teljesülése esetén. A rendelkezés egyidős az Áfa törvénnyel. A jogi szabályozásnak azért van súlya, mivel az építőipari szolgáltatás adókulcsa 27%-os, azonban ha a szolgáltatás a feltételek teljesülése esetén termékértékesítésnek minősül, úgy arra a lakás 5%-os áfa kulcsát kell alkalmazni.

Vagyis kérdés, hogy mikor lesz az építőipari szolgáltatás termékértékesítés, amelyre az 5%-os adókulcs alkalmazandó?

A hatóság a kérdésben meglehetősen furcsán foglalt állást. Az álláspont szerint akkor beszélünk termékértékesítésről az építőipari szolgáltatás esetében, ha szerkezetkészig kerül az ingatlan kivitelezésre. A szerkezetkész viszont nem egy egzakt fogalom. Létezik vázszerkezet kész, kívülről szerkezetkész, belülről szerkezetkész stb. fogalom.

A probléma az állásponttal az, hogy a szerkezetkész kifejezés egy pontatlan élethelyzetet fogalmaz meg. A szerkezetkész állapotot mindig a szerződő felek határozzák meg, és az egyes szerződésekben mást-mást értettek a fogalom alatt, így gyakorlatilag a szerződés szóhasználata határozza meg az adókulcsot. Vagyis amelyik szerződésben a szerkezetkész fogalmat megemlítik, úgy a tartalmától függetlenül 5%-al adózhat a hatósági jogértelmezés szerint, annak okán, hogy a fogalom nincs definiálva jogszabályban.

Véleményünk szerint a jogszabály szövegéből az következne, hogy akkor minősül termékértékesítésnek a kivitelező munkája, ha olyan szintre építi az ingatlant, amely már alkalmas a lakhatási engedély megkérésére és így a földhivatali nyilvántartásba történő bejegyzésre.

Javasoljuk, hogy amennyiben az 5%-os adókulcsot szeretné a kivitelező alkalmazni, akkor használja a szerződésben a szerkezetkész kifejezést, majd ennek a fogalomnak a konkrét tartalmát fogalmazza meg, amely tartalom lehetőleg érje el vagy nagyon közelítse meg a lakhatási engedély elérésének a szintjét, így vitathatatlan lesz az 5%-os adókulcs alkalmazása. Egyéb esetben egy esetleges ellenőrzés során vita tárgyát képezheti a szerkezetkész fogalom, és ennek megfelelően az adókulcs.

 

Saldo-tipp

További kérdése van a témával kapcsolatban?

Hívja tanácsadóinkat, akik készséggel állnak rendelkezésére!

Ön még nem Saldo-tag?

Kösse meg átalánydíjas szerződését most!

(06-1-)237-9817-es telefonszámon!

 

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!