Szűkültek a támogatott projektek közbeszerzési kötelezettségei
Cikk, Hír

Szűkültek a támogatott projektek közbeszerzési kötelezettségei

2019-01-02
Magasabb támogatási összeg felett kell közbeszerzési eljárást lefolytatni

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a Magyar Közlöny 187/2018. számában megjelent 2018. évi LXXXIII. törvény mely területeken hozott változásokat a klasszikus ajánlatkérői körbe tartozó költségvetési szerveknél. Ezeken túl azonban azok számára is kedvező módosításokat tartalmazott a Közbeszerzési törvény korrekciója, akik kizárólag a vissza nem térítendő támogatásuk miatt váltak közbeszerzésre kötelezetté.

A változások kihirdetését követő napon – azaz már 2018. november 29-én – hatályba lépett módosítással ezek a támogatott projektekre csak akkor kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, ha a támogatás összege eléri:

  • szolgáltatás-megrendelés vagy árubeszerzés esetén az uniós értékhatárt (ami jelenleg kb. 68,6 M Ft, míg a Kbt. 3. mellékletében szereplő speciális szolgáltatásoknál közel 233 M Ft);
  • építési beruházás esetén a 300 M Ft-ot.

Tehát amennyiben a Kedvezményezett (támogatott) nem tartozik a klasszikus ajánlatkérői körbe, akkor pl. a Széchenyi 2020 programban támogatott (GINOP, EFOP, VP, stb.) projektje tekintetében csak akkor kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, ha a támogatás összege a fenti értékhatárokat eléri.

Az elfogadott átmeneti rendelkezések alapján a kedvezőbb szabályokat a már fennálló támogatási jogviszonyok alapján még fel nem használt támogatás esetén is alkalmazni lehet (azaz akár már egy elindított, de ajánlattételi határidő előtt álló eljárás is visszavonható, ha az új szabályok szerint már nem kéne közbeszerzési eljárást lefolytatni).

Egyébként a támogatott projekteknél megmaradtak a korábbi mentességek is, így továbbra sem tartozik a támogatott beszerzés a Kbt. hatálya alá, ha a projekt – többek között – képzési támogatásból, K+F+I támogatásból, vagy 2015. november 1-ét megelőzően igényelt támogatásból valósul meg (és a Kedvezményezett nem tartozik a klasszikus ajánlatkérői körbe).

Kedvező változás lépett hatályba az egyházi jogi személyek tekintetében is, ugyanis az általuk megvalósítandó projekteket a módosítás kiemelte a közbeszerzésre kötelezett körből.

2019. április 1-én is hatályba lép egy változás a támogatott projekteket illetően: a Kbt. 21. § (6) bekezdésének módosításával ugyanis már nem lesz kötelező a Kbt. Harmadik része szerinti eljárásrend alkalmazása, tehát a Kedvezményezett dönthet – például a nagyobb piaci versennyel elérhető jobb ajánlatok érdekében – az uniós eljárásrend alkalmazásáról.

Murvai László
Murvai László felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!