Vasárnaptól kötelező az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) használata
Cikk, Hír

Vasárnaptól kötelező az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) használata

2018-04-10
Utolsó lehetőség a „hagyományos” közbeszerzési eljárás megindítására

A Kbt. 40. §-a a közbeszerzési és koncessziós beszerzési eljárásokra 2018. április 15-i hatállyal írja elő a központi, egységes, elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) kötelező igénybe vételét. Az elektronikus közbeszerzés részletes szabályait a 424/2017. (XII.19.) Korm. rendelet tartalmazza.

Ennek megfelelően vasárnaptól csak az EKR-ben indítható közbeszerzési eljárás.

Hangsúlyozzuk, hogy a Kbt. 3. § 23. pontja szerint a közbeszerzés megkezdésének minősül az eljárást megindító vagy meghirdető hirdetmény feladásának időpontja, a hirdetmény nélkül induló eljárás esetében pedig az eljárást megindító felhívás megküldésének napja. Tehát amennyiben ezen cselekmények április 14-éig megtörténnek – azaz e hét szombatig -, az eljárás a jelenlegi szabályok szerint zajlik még.

Mivel az eljárás megindítására az egyes eljárásrendben és eljárástípusoknál eltérőek a szabályok, ezért a következőkre hívjuk fel a figyelmet:

  • Hirdetménnyel induló eljárásoknál a feladás napját befolyásolja a Közbeszerzési Hatóság által elrendelt hiánypótlás is, mivel a hirdetmény napjának a hiánypótlást követő ismételt feladás időpontja minősül;
  • A 44/2015. Korm. rendelet szerint a Közbeszerzési Értesítőben közzéteendő hirdetmények esetében a hirdetmény feladásának időpontja megegyezik a megküldés időpontjával, míg a TED-en közzéteendő hirdetmények esetében a feladás időpontja a hirdetménynek a Hatóság által történő közzétételre feladás ideje. Mivel a rendelet 19. § (1) bekezdése szerint a Hatóságnak 2 munkanapja van a hirdetmények továbbítására, ezért uniós eljárás esetén ezen időszakot is bele kell számítani a hirdetmények feladási időpontjába;
  • A Kbt. 113 § szerinti eljárás esetén az „összefoglaló tájékoztatás” közzététele még nem minősül az eljárás megindításának, csak azt követően a felhívás közvetlen kiküldése. Tehát ebből kifolyólag az ilyen eljárásoknál amennyiben az összefoglaló tájékoztatás publikálása legkésőbb április 6-án (pénteken) nem történt meg, a felhívás jogszerűen már csak az EKR-ben küldhető ki.

A Közbeszerzési Hatóság közleménye szerint a hirdetményellenőrzésért felelős szervezeti egysége az EKR kötelező indulását megelőző utolsó napon, azaz 2018. április 14-én szombaton 8 és 14 óra között ügyeletet tart, tehát ezen a napon még elvi lehetőség van a hirdetmények feladására. Azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy ettől még ez a nap nem tekinthető munkanapnak - így például az összefoglaló tájékoztatás közzétételére előírt minimum 5 munkanapos határidőbe nem számítható bele.

Tartsa szem előtt a határidőt, tegye meg időben a szükséges lépéseket!
Mi teljeskörű segítséget nyújtunk.
Részletes információkért kattintson ide,
vagy keresse közbeszerzési tanácsadóinkat
a (06)-1-237-9817-es telefonszámon!

 

Murvai László
Murvai László felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!