Álláskeresési járadékkal kapcsolatos jogszabályi változások
Cikk, Hír

Álláskeresési járadékkal kapcsolatos jogszabályi változások

2023-03-01
Igazolólapra és nyilvántartásra vonatkozó előírások az Flt.-ben kaptak helyet

2023. január 1-jétől hatályát vesztette az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához szükséges igazolólapról szóló 34/2009. (XII. 30.) SZMM rendelet, valamint az álláskeresőként való nyilvántartásba vételről, valamint a nyilvántartásból való törlésről szóló 2/2011. (I. 14.) NGM rendelet. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) 36/A. §-ába kerültek át az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához szükséges igazolólapra vonatkozó rendelkezések érdemi változás nélkül.

Korábban a 2/2011. NGM rendeletben szereplő aktív munkahelykereső fogalom-magyarázat az Flt. 58. § (5) bekezdés x) pontja alá került. A nyilvántartásból törlésre vonatkozó szakaszok ez évtől az Flt. 54. § (14) bekezdésében találhatóak. 

A fenti jogalkotói döntések nem érintik a rendelkezések tartalmi változásait, csupán másik jogszabályban találjuk meg azokat. Ennek okán az álláskeresési járadék és álláskeresési segély megállapításához szükséges igazolólapok nem kerültek kivezetésre, csupán más jogszabályba kerültek átültetésre, így azt alkalmazni szükséges.

dr. Palotay Pálma
dr. Palotay Pálma munkajogász, adatvédelmi tisztviselő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!