KATA után megoldás a külföldön alapított vállalkozás?
Cikk, Hír

KATA után megoldás a külföldön alapított vállalkozás?

2022-07-27
Pusztán a KATA helyett külföldi cég alapítása adókockázatot rejt magába

Magyar magánszemélyek, vállalkozók, mindennemű korlátozás nélkül vállalkozást alapíthatnak az EU tagországaiban, természetesen az adott tagország által szabályozott feltételekkel. Megtehetik tehát a magyar vállalkozások, hogy Magyarországon megszűntetik vállalkozásukat, és más EU államban alapítanak egy másikat.

Kérdés azonban, hogy hol adózik a külföldön alapított, de Magyarországon végzett vállalkozási tevékenység?

A vállalkozási nyereségből, illetve az egyéni vállalkozási tevékenységből származó jövedelem abban az országban adóztatható, amelyikben illetőséggel rendelkezik a jövedelemben részesülő adóalany. A vállalkozási nyereség után ily módon a jövedelemszerző illetősége szerinti állam adójogszabálya szerint kell az adókötelezettséget megállapítani. Vállalkozások esetében az üzletvezetés helye határozza meg az illetőséget. A tényleges üzletvezetés hely az a hely, ahol az adóalany üzletvezetéséhez szükséges kulcsfontosságú vezetési és kereskedelmi döntéseket lényegében meghozza. A tényleges üzletvezetés helye rendszerint az a hely lesz, ahol a legmagasabb rangú személy vagy személyek csoportja döntéseit meghozza, és a mindennapi vezetési tevékenységet végzik.

Abban az esetben, ha a KATA adóalanyiság helyett a magyar állandó lakóhellyel rendelkező magánszemélyek külföldön alapítanak vállalkozást (amit szabadon megtehetnek), de az üzletvezetés helye továbbra is Magyarország, és a tevékenységet is Magyarországon végzik, úgy a kettős adóztatást elkerülő egyezmények értelmében a vállalkozási nyereségből származó jövedelem továbbra is Magyarországon, a magyar adójogszabályok szerint adóztatható.
Mindezek alapján igen kockázatosnak tartom, hogy pusztán a Kata adóalanyiság megszűnése miatt külföldön alapítsanak vállalkozást annak reményében, hogy külföldön kevesebb adót kellene fizetni. 

Kökényesiné Pintér Ilona
Kökényesiné Pintér Ilona okleveles adószakértő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!