Kata változások
Cikk, Hír

Kata változások

2022-07-13
Elfogadták az új Kata törvényt

Az elmúlt időszakban sok híradásban lehetett hallani arról, hogy a kisebb vállalkozások számára oly népszerű Kata adónemet átalakítják. A törvényjavaslatot 2022.07.11. napján nyújtották be az Országgyűlés elé, melyet rögtön másnap, 2022.07.12-én el is fogadtak. Jelen cikkben az új Kata törvény legfontosabb elemeit emeljük ki.

Egyik fontos változás, hogy az adó alanya csak egyéni vállalkozó lehet, tehát megszűnik a betéti társaságok és közkereseti társaságok adóalanyisága.

A tételes adó mértéke egységesen 50 ezer forintra emelkedik. Megszűnik a nem főfoglalkozású kisadózók fogalma és ezzel egyidejűleg a 25 ezer forintos tételes adó.

Az éves bevételi keretösszeg 18 millióra emelkedik, a 40%-os mértékű különadót csak a bevételi értékhatár felett kell megfizetni.

Az adóalanyiság megszűnik abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozó Art. szerinti kifizetőnek számláz. Az új törvény tehát csak azokat a termékértékesítéseket, szolgáltatásnyújtásokat engedélyezi katás egyéni vállalkozás számára, amelyek kizárólag magánszemély részére történnek. Amennyiben cég nevére állít ki számlát a katás egyéni vállalkozó, úgy megszűnik a kata alanyisága a bevétel megszerzését megelőző nappal.

Az új törvény 2022. szeptember 01. napjával lép hatályba.

dr. Báthory-Király Kata
dr. Báthory-Király Kata okleveles adószakértő, adatvédelmi tisztviselő

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!