Közérdekű adatok közzétételének új szabályai
Cikk, Hír

Közérdekű adatok közzétételének új szabályai

2023-02-22
Ötmillió forintot meghaladó szerződések közzététele a Központi Információs Közadatnyilvántartás felületén

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Info tv.), 2022. XI. 29-től hatályos, 37/C. § (1) bekezdése alapján a közpénzek felhasználásának átláthatósága érdekében az államháztartásról szóló törvény szerinti költségvetési szerveknek – a nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével – Nemzeti Adatvagyon Ügynökség Korlátolt Felelősségű Társaság által üzemeltetett, és bárki számára hozzáférhető Központi Információs Közadatnyilvántartás felületén kéthavi rendszerességgel, a közzétételt követő legalább öt évig elérhető módon, a (2) bekezdésben meghatározott adatokat, a (3) bekezdés szerinti bontásban közzé kell tenniük.

Az adatszolgáltatást a kötelezetteknek a Központi Információs Közadatnyilvántartás felületén folyamatosan, de első alkalommal legkésőbb 2023. február 28-ig kell közzé tenniük (Info tv. 75/D §).

A Központi Információs Közadatnyilvántartás részletszabályairól szóló 499/2022. (XII.8.) Korm. rendelet alapján a Nemzeti Adatvagyon Kft. (mint a felület üzemeltetője) a kötelezettek részére Felhasználói Szabályzatot készít.
A Felhasználói Szabályzat tartalmazza azokat a dokumentumokat, amelyek segítségével a kötelezettek eleget tehetnek a jogszabályban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Királyné Mércse Anikó
Királyné Mércse Anikó belső ellenőr

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!