Miként adózik a munkavállalók irodájában elhelyezett ballonos víz?
Cikk, Hír

Miként adózik a munkavállalók irodájában elhelyezett ballonos víz?

2021-07-12
A reprezentáció fogalmának helyes értelmezése

A nyári kánikulában nem ritka a munkáltatók részéről, hogy hűtött, ballonos víz kihelyezésével próbálják enyhíteni dolgozóik „szenvedését”. Tanácsadó Igazgatóságunkhoz beérkezett tagi megkeresések alapján azonban azt tapasztaljuk, hogy sokan egyszerűen csak „repi”-ként kezelik ezt a juttatási formát. Való igaz, a költségvetés nem szenvedett hiányt ebben az esetben, azonban a későbbi helyes jogalkalmazás érdekében, és tekintettel az idei év hátralévő részében alkalmazható kedvező adózási szabályokra, mely szocho mentességet biztosít a reprezentáció esetére, fontos tisztázni mik is férnek bele ebbe a kategóriába.

Az Szja tv. értelmező rendelkezése szerint a reprezentáció a vállalkozás tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti rendezvény, esemény keretében vagy állami, egyházi ünnep alkalmával nyújtott vendéglátás, illetve egyéb kapcsolódó szolgáltatás. Nem lehet szó reprezentációról, ha a juttatásra vonatkozó körülmények alapján a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme már kis mértékben is felmerül. Olyan szakmai, üzleti célból szervezett rendezvények sorolhatóak ide, mint például egy üzleti tárgyalás, egy közgyűlés, de szintén reprezentációnak számít a céget szakmailag érintő kiállítás, konferencia, vagy egy továbbképzés. Egyházi és állami ünnepek alkalmával is elszámolhatók reprezentációs költségek: karácsony, húsvét, augusztus 20.-a.

Milyen jogcím alatt kell akkor elszámolni a hűsítőt?

Az Szja tv. 70. § (6) bekezdés b) pontja szerinti egyes meghatározott juttatásként (’08-as bevallás 2. sora). Fontos, hogy az e szakasz szerinti juttatásokat nem érinti a szocho mentesség, így annak értéke után 1,18-as szorzót alkalmazva továbbra is 15 százalék személyi jövedelemadó és 15,5 százalék szocho terheli a kifizetőt.

Láthatjuk tehát, hogy a dolgozók számára történő étel – ital juttatás nem minden esetben reprezentáció, a főnök születésnapja nem állami ünnep, a konyhai kávézás nem szakmai rendezvény. Körültekintően kell tehát eljárnunk, ha ilyen juttatási formában gondolkodunk.

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!