Változások a nyugdíjasok munkaviszonyban történő foglalkoztatásában
Cikk, Hír

Változások a nyugdíjasok munkaviszonyban történő foglalkoztatásában

2018-10-02
2019. január 1-től a saját jogú nyugdíjasnak minősülő munkavállalók kikerülnek a biztosítottak köréből

A szabályozás csak a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókra vonatkozik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a munkaviszonyban álló nyugdíjas munkavállalók munkabéréből csak 15% személyi jövedelemadó kerül levonásra.
Miután 2018-ban a munkabérüket a személyi jövedelemadó mellett 10% nyugdíjjárulék és 4% egészségbiztosítási járulék is terheli, így 2019. január 1-től a nyugdíjas munkavállalók nettó jövedelme 14 százalékkal nő.
Fontos változás, hogy a nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók munkabére után a munkáltatót sem terheli 2019. január 1-től 19,5% szociális hozzájárulási adó és 1,5 % szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettség.

A nők negyven éves jogosultsági idejével nyugdíjban részesülő hölgyeknek is előnyös a változás. Ha a nyugdíj mellett munkaviszonyban állnak, a munkabérük nem fog beleszámítani keresetkorlátba, miután a munkaviszonyuk alapján nem lesznek biztosítottak. Mint tudjuk, a nők negyven évével nyugdíjban részesülőknek mindaddig, amíg nem érik el a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, kereset korlátja van.  Ha a nyugdíj melletti biztosítási jogviszonyban elért jövedelmük eléri a minimálbér tizennyolcszorosát, a keretösszeg elérését követő hónap első napjától december 31-ig nyugdíjuk folyósítását szüneteltetik.

Saldo-tipp

Érdekli az adott téma? Szeretne többet tudni?
Iratkozzon be most induló tanfolyamunkra!

Ne maradjon le a változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!